Selly Ratna Sari, S.Pi., M.Si.

Selly Ratna Sari, S.Pi., M.Si.

Assistant Professor

Lecturer, Field of Science: Food Science and Technology

Position: Assistant Professor

Current Office Address: WR. Supratman street, Kandang Limun, Bengkulu, 23371A

Email: sellyratnasari@unib.ac.id

Education:
S1- Fishery Product Technology, Faculty of Agriculture, Sriwijaya University
S2- Agribusiness (BKU Agricultural Industry Technology) Sriwijaya University

Working experience:
Sharia Funding Executive (Bank Mandiri Syariah) 2013-2014
Microbiology Laboratory Supervisor (PT. Central Pertiwi Bahari) 2014-2016
Lecturer in PDD Polinela Banyuasin 2016-2017
Open University Lecturer 2019-2021
Youth Scientific Work Trainer of SMA N 6 and SMA N 1 Palembang 2019-2023
Tutor Bimbel Ganesha Operation 2017-2023
Head of Fisheries Science Study Program, University of South Sumatra (2017-2020)
University of South Sumatra Campus Coordinator (2020-2021)
Head of the Institute for Research and Community Service, University of South Sumatra (2021-2023)
Chief Editor of Clarias Journal : Journal of Fisheries Science, University of South Sumatra (2019-2023)
Journal Reviewer of Universitas Borneo Tarakan (2021-Present)
Reviewer  of Scientific Journal of Agriculture and Livestock (JIPPER) (2023 – Present)
Lecturer in Department of Africultural Technology Bengkulu University since 2023

Teaching:
General Biology, Applied Biology, Microbiology, Professional Ethics, Fisheries Industry Management, Entrepreneurship, Fishery Product Entrepreneurship, Water Invertebrates, Ichthyology, Fisheries Product Planning, Biochemistry, Fishery Product Diversification, Agribusiness Management, Seed Technology.

Research Interest:
Microbiology, Food Technology, Food Preservation, Biotechnology

Publication (2017-2022):

2017

  1. Profil Mutu Ikan Lele (Clarias Gariepinus) Asap Yang Diberi Perlakuan Gambir (Uncaria Gambir Roxb) SR Sari, S Agustini, A Wijaya, R Pambayun Jurnal Dinamika Penelitian Industri Vol 28 (2), 101-11.
  2. Quality Profile Of Smoked African Sharptooth Catfish (Clarias Gariepinus) Treated With Uncaria Gambier (Uncaria Gambir Roxb) SR Sari, S Agustini, A Wijaya, R Pambayun Jurnal Dinamika Penelitian Industri 28 (2), 101-111
  3. PROFIL MUTU IKAN LELE (Clarias Gariepinus) ASAP YANG DIINTRODUKSI DENGAN GAMBIR (Uncaria Gambir Roxb) RP SR Sari, A WijayaUniversitas Sriwijaya

2019

  1. Pemanfaatan Kitosan Dengam Variasi Gula Sebagai Potensi Pengawet Alami Makanan (Pengujian Bakteri Pseudomonas Aeroginosa Dan Bacillus Subtilis) SR Sari, A Baehaki, SD Lestari Prosiding Seminar Nasional II Hasil Litbangyasa Industri
  2. Profil Fisik Ikan Lele (Clarias Gariepinus) Asap Yang Diintroduksi Dengan Gambir (Uncaria Gambir Roxb) SR Sari, A Wijaya, R Pambayuan Jurnal Fishtech 8 (1), 1-6

2020

  1. PENDIDIKAN PENGOLAHAN MAKANAN SEHAT DAN BERGIZI PADA ISTRI KARYAWAN PT. PUSRI PALEMBANG DITENGAH PANDEMI COVID-19 E Arafah, SR Sari, RE Puteri, R Sa’adah, G Guttifera, D Prariska LOGISTA-Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat 4 (2), 367-372
  2. Perbaikan Tekstur Ikan Lele (Clarias Gariepinus) Asap Dengan Gambir (Uncaria Gambir Roxb) Sebagai Potensi Usaha Di Desa Sungai Dua Sari, R Pambayun, A Wijaya, D Prariska, REP Puteri Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 1 (1), 8-12
  3. Kelangsungan Hidup Lobster Pasir Panulirus Homarus Yang Dipelihara Pada Sistem Resirkulasi. D Prariska, E Supriyono, DT Soelistyowati, RE Puteri, SR Sari, R Sa’adah Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 1 (1), 1-7
  4. PENYULUHAN MASYARAKAT DI DESA SUNGAI DUA KABUPATEN BANYUASIN DALAM DIVERSIFIKASI OLAHAN IKAN LELE BERBUMBU SR Sari, E Arafah, GE Guttifera, R Sa’adah Jurnal Pengabdian Sriwijaya 8 (4), 1126-1130
  5. Analisis Karakteristik Toko Pempek Berdasarkan Bahan Baku Di Kota Palembang G Cahya, SR Sari, E Wildayana Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 1 (1), 19-22
  6. Aktivitas Antibakteri Kitosan Monosakarida Kompleks Sebagai Penghambat Bakteri Patogen Pada Olahan Produk Perikanan SR Sari, A Baehaki, SD Lestari, E Arafah Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia 23 (3), 542-547
  7. Karakteristik Sensoris Ikan Lele Sangkuriang (Clarias Gariepinus) Berbumbu Dengan Perbedaan Teknik Budidaya Dan Ukuran Ikan SR Sari, G Guttifera, R Sa’adah, E Arafah Jurnal Fishtech 9 (2), 121-127
  8. Karakteristik Sensoris Microwaveable Kemplang Palembang Dengan Perbedaan Ketebalan Dan Level Daya Pada Proses Pematangan SR Sari, F Pratama, TW Widowati, D Prariska Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 1 (1), 13-18

2021

  1. KARAKTERISTIK TOKO PEMPEK BERDASARKAN FASILITAS DI KOTA PALEMBANG, G Cahya, SR Sari, E Wildayana, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 2 (1), 7-10
  2. Karakteristik Fisik Pakan Ikan Buatan Dengan Substitusi Manure Ayam, RE Puteri, R Sa’adah, SR Sari, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 2 (1), 1-7
  3. Analisis Ph Air Pada Lahan Rawa Pasang Surut Sebagai Potensi MINAPADI Di Desa Sungai Dua, S Lestari, M Sumsanto, P Anugerah, SR Sari, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 2 (2), 12-15
  4. Analisis Kesukaan Fillet Ikan Gabus Sambal Tempoyak Dalam Kemasan Standing Pouch Solusi Di Era Pandemi, SR Sari, E Arafah, G Guttifera, Seminar Nasional Lahan Suboptimal 9 (2021), 884-890
  5. STUDY OF WATER PHYSICS, CHEMISTRY, AND BIOLOGY QUALITY IN SWAMP WATER HIGH TIDE CONDITIONS IN BANYUASIN REGENCY, SOUTH SUMATERA R Sa’adah, RE Puteri, SR Sari E-Jurnal Rekayasa Dan Teknologi Budidaya Perairan 9 (2), 1093-1100

2022

  1. Penyuluhan Kelompok Petani Dalam Budidaya Dan Pengolahan Ikan Lele Dengan Cara Pemberian Bumbu Alami Di Kabupaten Banyuasin, SR Sari, E Arafah, G Guttifera, RE Puteri, R Sa’adah, Jurnal Nusantara Mengabdi 2 (1), 29-36
  2. Efektivitas Metode Pemberian Probiotik Terhadap Pertumbuhan Ikan Gabus (Channa Striata), S Lestari, SR Sari, IT Sianturi, R Rizki1,JURNAL LEMURU 4 (3), 166-172
  3. ANALISIS PERILAKU KONSUMEN PEMPEK DI KOTA PALEMBANG, G Cahya, SR Sari, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 3 (2), 20-30
  4. PROFIL HEDONIK KEMPLANG PANGGANG KHAS PALEMBANG, I Nafsiyah, S Diachanty, SR Sar, RR Rizki, S Lestari, N Syukerti, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 3 (1), 1-5
  5. Metode Alternatif Pengeringan Produk Perikanan Di Desa Kuala Sungai Pasir, SR Sari, A Supriadi, L Kalsum, E Arafah, MR Kanya, Logista-Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat 6 (1), 71-75
  6. PKM KELOMPOK PENGOLAH PEMASAR (POKLAHSAR) IKAN SALAI BAROKAH DALAM TEKNOLOGI HILIRISASI PENGASAPAN PERIKANAN DI KARYA JAYA KERTAPATI, PALEMBANG, SR Sari, D Dendi, G Guttifera, MR Kanya, R Mahendra, LOGISTA-Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat 6 (2), 32-39
  7. Antioxidant Activity Of Chitosan Fishery Products Combine Gambir With Glucose As A Functional Natural Preservative For Processed Food, SR Sari, S Susiana, G Guttifera, R Sa’daah, Jurnal Fishtech 11 (2), 83-88
  8. PENINGKATAN PEMAHAMAN SISWA SMA N 1 DAN SMA N 10 PALEMBANG TENTANG MORFOLOGI, BUDIDAYA IKAN SERTA KOMPOSISI GIZI IKAN DI DESA SUNGAI DUA KABUPATEN BANYUASIN, SR Sari, E Arafah, G Guttifera, R Sa’adah, RE Puteri, D Prariska, E Safitri, BUGUH: JURNAL PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT 2 (3), 68-73

2023

  1. Feasibility of Smoked Stingrays in Middle Tarakan Village, Tarakan City, North Kalimantan, SR Sari, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 4 (1), 18-24
  2. STRATEGI PEMBANGUNAN SISTEM PENGOLAHAN AIR LIMBAH DOMESTIK TERPUSAT (SPALD-T) DIKAMPUNG SELUMIT PANTAI, SR Sari, Clarias: Jurnal Perikanan Air Tawar 4 (1), 13-17
  3. HILIRISASI TEKNOLOGI PENGASAPAN PERIKANAN PADA KELOMPOK PENGOLAH PEMASAR (POKLAHSAR) IKAN SALAI BAROKAH, KARYA JAYA KERTAPATI, PALEMBANG, SR Sari, D Dendi, G Guttifera, MR Kanya, R Mahendra, Jurnal Abdi Insani 10 (1), 352-360
  4. PELATIHAN GMP DAN HACCP BAGI POKLAHSAR RULE ATHALLAH DI KELURAHAN SUKAMARO, KECAMATAN TALANG KELAPA, KOTA PALEMBANG, SR Sari, G Guttifera, A Riswandi, Jurnal Abdi Insani 10 (1), 302-309
  5. PENERAPAN INOVASI PEMBUATAN IKAN LELE ASAP INTRODUKSI GAMBIR PADA POKLAHSAR RULE (RUMAH LELE) ATHALLAH, SR Sari, Jurnal Abdi Insani 10 (1), 170-174
  6. PELATIHAN SERTIFIKASI BALAI BESAR POM DAN HALAL BAGI POKLAHSAR RUMAH LELE ATHALLAH SERTA SIVITAS AKADEMIK UNIVERSITAS SUMATERA SELATAN, G Guttifera, SR Sari, RR Rizki, E Yovandre, Jurnal Abdi Insani 10 (1), 251-257
  7. PEMBINAAN PRODUK OLAHAN KERUPUK KEMPLANG IKAN LELE DENGAN MICROWAVE PADA POHLAKSAR RULE ATHALLA BANYUASIN, G Guttifera, SR Sari, S Lestari, RE Puteri, P Wibowo, Jurnal Abdi Insani 10 (1), 135-141. Strategi Bisnis Media Bagi CEO Muda di Era Revolusi Informasi. M Agus Srimudin, Selly Ratna Sari, Lukman. Jurnal Ilmu Komunikasi Balayudha 3 (1), 41-52

 

Translate »